Telefon   +48 729 328 580

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Porady

Sterta drewna kominkowego

Drewno jest zaliczane do odnawialnych źródeł energii. W procesie spalania nie pozostawia znaczących resztek w postaci pyłów PM 10, które przyczyniają się do emisji smogu. Obecnie należy też do najtańszych środków do wykorzystania w kotłach grzewczych. Podejmując decyzję o opalaniu drewnem, należy jednak zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:

  • Drewno mokre nie nadaje się do palenia w kominku oraz piecu, ze względu niską kaloryczność, zadymienie pomieszczenia i zanieczyszczeni komory spalania oraz przewodów kominowych. Wartość opałowa może spaść wtedy także o 80%.
  • Duża zawartość wilgoci w drewnie opałowym ma niekorzystny wpływ na jego wartość kaloryczną, dlatego najlepiej wykorzystywać materiały sezonowane. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie zakupionego opału na przynajmniej 12 miesięcy w suchym, przewiewnym i dobrze nasłonecznionym miejscu.
  • Stosunek ceny drewna do węgla jest dużo niższy i nie jest obciążony akcyzą. Ponadto jest to jeden z najbardziej powszechnie dostępnych surowców.
  • Kiedy najlepiej kupić drewno? Najlepszym okresem jest koniec pierwszego kwartału, czyli koniec marca i początek kwietnia. Zakup takiego drewna pozwala na właściwe sezonowanie surowca przed okresem zimowym.
  • Pomiary drewna - metr przestrzenny (mp) to ilość drewna, np. ułożonego w skrzyni, o wymiarach 1x1x1 m. Są to wałki, które zmierzone są łącznie z wolnymi przestrzeniami między nimi. Metr przestrzenny nasypowy (mpn) to ilość drewna sprzedawanego luzem, uwarunkowanego sposobem ułożenia, natomiast metr przestrzenny układany (mpu) to ilość drewna równomiernie pociętego i ułożonego w opakowaniu. To najbardziej miarodajny sposób pomiaru.
  • Rąbanie drewna - najłatwiej jest rozłupać taki gatunek drzewa jak sosna, następnie w kolejności poziomu trudności rąbania klasyfikują się dąb, brzoza i olcha. 
  • Drewno w kominku powinno się zacząć rozpalać od góry - wtedy ogranicza się wytwarzanie dymu, a w rezultacie smogu. Taka metoda pozwala także ograniczyć utratę energii i przyczynić się do obniżenia kosztów ogrzewania.
  • Cechy spalania - najwięcej ciepła dają takie gatunki jak grab i dąb. Ponadto bardzo długo się palą. Natomiast jeśli chodzi o długość palenia to najlepszym rodzajem drewna jest grab, buk oraz dąb.